Konopljina moka | Konoplijini proteini | Konopljine beljakovine | pecivo sestava bio forum učinki

Konopljina moka: Polnovredna brezglutenska alternativa koruzi in pšenici

Konopljina moka in konopljini beljakovine, katere mnogi imenujejo kar konopljini proteini, sta stranska produkta stiskanja konopljinih semen. Veljata za odličen vir beljakovin in prehranskih vlaknin ter lahko pripomoreta k razvoju mišične mase, izgubi odvečne teže, izboljšanju telesne zmogljivosti, boljši prebavi, itd. Blagodejno lahko vplivajo tudi na imunski sistem in delovanje ledvic. Konopljina moka in konopljini proteini so primerni za vegane, športnike ter vse tiste, ki si želite izboljšati vaš vsakdan. Konopljin beljakovinski prah je več kot dostojna alternativa živalskim beljakovinskim nadomestkom, saj je popolnoma naraven, ne povzroča alergij in je bogat z aminokislinami ter preostalimi hranili. Konopljina moka prav tako ne povzroča alergij, je popolnoma naravna, bogata s prehranskimi vlakninami, lahko prebavljiva, kar za belo moko ne moremo trditi.

O konoplji in konopljinih semenih

Konoplja je vsestranska rastlina, saj poznamo že več tisoč namenov uporabe. Primerna je za ekološko pridelavo brez uporabe kakršnihkoli gnojil, pesticidov, herbicidov in fungicidov ter učinkovito absorbira oglijikov dioksid. Semena konoplje vsebujejo približno 45% olja, 35% beljakovin in 10% ogljikovih hidratov ter ogromno prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov.

konopljini proteini | konopljino seme | konopljina moka

Kaj je konopljina moka in kaj so konopljini proteini?

Konopljina moka in konopljini proteini so rafinirirana oblika konopljinih semen. S stiskanjem konopljinih semen pridobivamo konopljino olje, kot stranski produkt pa ostane “konopljina pogača”, ki je polna beljakovin in prehranskih vlaknin. Konopljina pogača je nato predelana v konopljino moko, ki jo nato lahko večkrat presejejo in dobijo konopljin proteinski prah. Zaradi predelave se tudi cena nekoliko razlikuje, saj konopljini proteini zahtevajo nekoliko daljši postopek pridelave.

Konopljina moka in konopljini proteini sta zelo podobna produkta, vendar obstaja nekaj razlik. Konopljina moka je bogatejša s prehranskimi vlakninami, saj se povečini zadržujejo v lupinah konopljinih semen. Ker je konopljina moka bolj “groba” kot konopljini proteini, vsebuje več delcev konopljinih semenskih lupin in posledično več prehranskih vlaknin. Konopljini proteini so prav zaradi tega bogatejši z beljakovinami, saj se le-te zadržujejo v najmanjših delcih “konopljine pogače. Vsebnost vitaminov, maščobnih kislin, mineralov pa je pri obeh produktih zelo podobna.

Hranilna vrednost konopljine moke in konopljinih proteinov

Konopljini proteini so lahko prebavljivi in veljajo za odličen vir beljakovin. Prav prebavljivost beljakovin je odvisna od tega, kako efektivno jih bo naše telo uporabilo. Vsebujejo unikatno kombinacijo albumina in edestina – beljakovini, ki vsebujeta veliko esencialnih, kot tudi neesencialnih aminokislin, ki jih naše telo potrebuje. Aminokisline delujejo kot “gorivo” za mišice in pripomorejo k velikem številu fizioloških procesov, zato je ključnega pomena da si zagotovimo optimalen dnevni vnos.

Vitamin E, Tiamin, Kalcij, Železo, Baker, Mangan, Kalij, Natrij, Riboflavin, je le peščica hranil v konopljinih proteinih in konopljini moki, ki pripomorejo k izboljšanju imunskega sistema, metabolizacije, zdravja organov in njihovega delovanja, krvnega pretoka, itd. Prav zaradi teh lastnosti so konopljine beljakovine odlične ne le za regeneracijo in funkcionalnost mišic, ampak tudi za izboljšanje tako zdravja kot tudi splošnega dobrega počutja.

Konopljina moka vsebuje nekoliko več prehranskih vlaknin kot konopljini proteini v prahu, vendar imata oba veliko lastnosti, ki lahko blagodejno vplivajo na naše zdravje. Prehrana, bogata s prehranskimi vlakninami lahko pripomore k zmanjšanju tveganja srčnih obolenj, lajšanja simptomov diabetesa, zaprtosti in divertikularnih bolezni.

Kljub iztisnjenemu olju iz konopljinih semen, sta konopljina moka in konopljini proteini prav tako bogata z maščobnimi kislinami. Natančneje z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki jih najdemo v za človeka idealnem razmerju 3:1. Esencialne maščobne kisline lahko pripomorejo k zdravju srca in možganov, boljšemu metabolizmu ter splošnemu počutju. Pomanjkanje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin pa lahko privede do artritisa, kardiovaskularnih bolezni, ADD in ADHD, težav s kožo, Alzheimerjeve bolezni in izgube spomina, debelosti, makularne degeneracije, suhih oči, astme in alergij, anksioznosti, povišanega holesterola, ledvičnih obolenj, izgube las, itd.

Z jemanjem konopljine moke in konopljinih proteinov, lahko pripomoremo k:

  • dvigu energije,
  • produktivnosti,
  • hitrosti regeneracije mišic po treningu,
  • izboljšanju metabolizma,
  • boljšemu delovanju imunskega sistema,
  • uravnovešenosti holesterola in krvnega pritiska,
  • itd.

Konopljini proteini in konopljina moka lahko pripomoreta k zmanjšanju apetita (so odličen pripomoček za hujšanje), čiščenju debelega črevesa (za kar so odgovorne prehranske vlaknine) ter zaradi vsebnosti esencialnih maščobnih kislin zmanjšujejo tveganje za osteoporozo.

Konopljine beljakovine so posebej priporočljive za:

  • ljudi z alergijo ali nizko toleranco na laktozo in gluten,
  • vegane in vegetarijance,
  • nosečnice in otroke,
  • športnike in rekreativce,
  • vse ki si želite boljšaga počutja,
  • itd.

Uporaba konopljine moke in konopljinih proteinov

Tako kot vsakršno prehransko dopolnilo, so tudi konopljini proteini namenjeni uporabi v povezavi z zdravo prehrano in primerni rekreaciji ali treningu. Konopljine proteine lahko zmešamo v mleko, vodo, sokove, smoothije, juhe,…, ali pa jih uporabimo za peko ali kuho. Konopljina moka se lahko uporablja kot prehransko dopolnilo, dodatek raznoraznim jedem, itd. Z njo lahko spečemo konopljin kruh, pripravimo konopljin biskvit ali celo konopljin burek ter druge pekovske izdelke.

Recepti

Recepti iz konopljinih proteinov

Čokoladni sladoled s konopljinimi proteini

Sestavine (2 porciji):

  • 1/4 skodelice konopljinih proteinov (30g)
  • 1 žlica medu (20g)
  • 25g temne čokolade
  • 2 žlički čokoladnih zrnc (po želji)
  • 3 sveža jajca

Priprava:

  • Najprej ločite rumenjak in beljak.
  • Rumenjak z medom mešate dokler zmes ne postane “bleda” in “puhasta”.
  • Čokolado stopimo in jo s konopljinimi proteini zmešamo v zmes rumenjaka in medu.
  • Beljak stepamo dokler ne postane kremast in vse skupaj zmešamo.
  • Mešanico postavimo v zmrzovalnik za približno 1h30min.
  • Uživajte.

Organski shake s konopljinimi proteini

Sestavine:

  • 2 žlici konopljinih proteinov
  • 250ml vode
  • 1 banana
  • pest borovnic

Vse skupaj dobro premešajte v električnem sokovniku in uživajte.

Recepti iz konopljine moke

Konopljin Kruh v “Dutch” posodi (litoželezna posoda)

Sestavine:

  • 1,5 skodelice tople vode
  • 0,5 kg konopljine moke
  • 1 žlica soli (srednje grobo mlete)
  • 1 vrečka suhega kvasa

Priprava:

  • Sestavine dobro premešajte, da zmes postane gladka.
  • Zmes postavimo v posodo in pustimo vzhajati od 5-7h.
  • Nato zmes pomokamo in povaljamo v želeno obliko ter pustimo vzhajati še dodatnih 30 minut.
  • Medtem segrejemo pečico na 220-230 °C, v katero postavimo “Dutch” posodo.
  • Pokrito pečemo 30 minut, nato pokrov odstranimo in pečemo še 20 minut.
  • Po peki počakamo, da se kruh nekoliko ohladi.
  • Dober tek.

Konopljine tortilije

Sestavine:

  • 1 skodelica konopljine moke
  • 2 skodelici bele moke
  • 2 žlici pecilnega praška
  • 1 žlica soli
  • 5 žlic rastlinske masti ali masla (lahko tudi konopljinega)
  • 1,25 skodelice vode

Priprava:

  • Najprej z vilico premešamo konopljino in navadno moko, sol in pecilni prašek.
  • Dodamo rastlinsko mast ali maslo in ponovno vse skupaj dobro premešamo.
  • Zmesi nato počasi dodajamo toplo vodo, dokler ni več “lepljiva”.
  • Zmes dobro pregnetemo in iz nje naredimo koščke v velikosti žogice za golf.
  • Počakamo 30 minut in nato vsako “žogico” pomokamo, potolčemo in povaljamo na želeno velikost.
  • Ponev postavimo na srednje velik ogenj in vanjo položimo našo tortilijo.
  • Ker so tortilije hitro pripravljene, jih na vsaki strani pečemo le nekaj sekund.
  • Tortilije napolnite s poljubnim nadevom in uživajte.

Avtor: L. O.

Viri
  • [1]C. Erwin. (2017). What Are the Benefits of Eating Hemp Hearts?. (3.10.2017) Dosegljivo: https://www.livestrong.com/article/154639-what-are-the-benefits-of-eating-hemp-hearts/
  • [2]F. Reid. (2017). Hemp Protein | Benefits & Usage. Dosegljivo: https://www.myprotein.com/thezone/supplements/hemp-protein-benefits-usage/
  • [3]J. Walker. (2006). Hemp Protein Nutrition in a seed. (24.4.2015). Dosegljivo: https://www.alive.com/food/hemp-protein/
  • [4]S. Shorkey. (2015). THE DIFFERENCE BETWEEN HEMP SEEDS AND HEMP PROTEIN POWDER. (9.7.2015). Dosegljivo: http://www.jackedonthebeanstalk.com/the-difference-between-hemp-seeds-and-hemp-protein-powder/
  • [5]E. Friandises. (2013). Hemp protein chocolate ice cream. (9.8.2013). Dosegljivo: http://www.fitnesstreats.com/2013/08/hemp-protein-chocolate-ice-cream/
  • [6]HEMP FLOUR HEALTH BENEFIT Dosegljivo: http://www.nutrioil1.com/en/hemp-flour-health-benefit/
  • [7](2018). How To Make Gluten Free Bread with Hemp Seed Flour. (15.1.2018) Dosegljivo: https://www.hippiebutter.com/news/how-to-make-gluten-free-bread-with-hemp-seed-flour/
  • [8]Hemp Seed Flour Tortilla. Dosegljivo: https://www.hippiebutter.com/hemp-seed-flour-tortilla/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja